Belgische blauwe hardsteen®

Belgisch Blauw Goud

Heb je ooit gehoord van ons blauwe goud?

De term “blauw goud” is meer bekend voor water, maar de Belgische Blauwe Hardsteen, een edel materiaal met een grijsblauwe kleur, is voor ons zo mooi en kostbaar dat de naam “blauw goud” het perfect lijkt te omschrijven.

Waar komt het vandaan?

De Waalse ondergrond verbergt goud… blauw goud!

Slechts een paar meter onder de ontginningssite van de Scierie des Carrières de Maffle, ligt een steenader van kalksteen met blauwe tinten. Blauw goud dat al eeuwenlang de grootste waardering geniet. Niet alleen bij ons maar ook in de rest van de wereld.

Carrières du Hainaut

Carrières de Maffle verwerken tot 90% van de Belgische blauwe hardsteen.
Wij hebben dan ook het geluk om amper op 30 km van onze hoofdleverancier, de Carrières du Hainaut in Zinnik (Soignies), gevestigd te zijn.

De blauwe steenader komt immers aan de oppervlakte in de bekkens van Soignies, van de Ourthe-Amblève, de Bocq en de Molignée, allemaal bevoorrechte winningsplaatsen voor deze siersteen.

Comment entretenir la pierre bleue ?

Maar wat is het precies?

Belgische Blauwe Hardsteen is een kalksteen met een min of meer uitgesproken natuurlijke blauwgrijze kleur, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van talrijke crinoïderesten. Het wordt uitsluitend in België gewonnen. Deze compacte kalksteen van sedimentaire oorsprong is het resultaat van de opeenhoping van ontelbare brokstukken van engerlingen of crinoïden, gecementeerd door een microkristallijn ganggesteente dat zeer fijn verdeelde koolstof bevat en de steen zijn blauwe kleur geeft.

De Belgische Blauwe Hardsteen is vorstbestendig en resistent.
Het heeft een reeks kleurvariaties, afhankelijk van de afwerking, van lichtgrijs via blauwgrijs tot donkergrijs, bijna zwart. Omdat de steen van organisch materiaal is gemaakt, oxideert het materiaal zodra het aan de buitenlucht wordt blootgesteld en krijgt de steen een grijzig uiterlijk.

Zoals alle materialen die uit de grond worden gehaald, heeft het bepaalde structurele kenmerken die afhangen van de geologische omstandigheden die in de loop van miljoenen jaren de vorming ervan hebben bepaald. Er moet dus een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de bijzonderheden van het uitzicht van de steen die het bestaan van verschillende handelscategorieën kunnen rechtvaardigen en de technische gebreken van Belgische Blauwe Hardsteen® die de afkeuring van de door hen aangetaste steen volledig rechtvaardigen.

Het kan witte vijlsels en/of zwarte of rode draden bevatten, ook aders genoemd, bousins, geodes en moieties, witte vlekken, stylolieten en fossielen. Een rigoureuze selectie van blokken en schijfjes is noodzakelijk om de bijzonderheden te vermijden die al dan niet kunnen worden uitgesloten volgens de vereisten van het bestek.

Projets

Les projets réalisés avec ce matériau


Nuttige links

Newsletter

News letter

Promos, offres et dernières nouveautés

Promotions, offers and latest news

Showroom

Lundi au vendredi de 8h00 à 18h00.

Samedi de 9h00 à 16h30.

Enlèvement

Lundi au vendredi de 8h00 à 18h00.

Samedi de 9h00 à 14h30.

Marbrerie de Soignies | 2021 - Nom marketing : Carrières de Maffle