Hardheid
Wat is graniet?
Graniet is verbonden met de oorsprong van de tijd. Het is het meest voorkomende magmatische en plutonische gesteente. Graniet ontstaat door afkoeling en langzame kristallisatie van magma diep in de aarde (gedateerd op ongeveer 400 miljoen jaar en meer).
Waarom graniet?
Graniet is niet alleen kras- en hittebestendig, maar ook extreem hard en poreus. Het is daarom bij uitstek geschikt voor keukenwerkbladen en zware vloeren.
Er wordt echter op gewezen dat graniet niet altijd perfect bestendig is tegen vlekken. Om het onderhoud zo gemakkelijk mogelijk te maken, moeten granieten werkbladen vóór gebruik worden behandeld om ze doeltreffend te beschermen tegen vet en vuil.
De mogelijke afwerkingen zijn :
- Gepolijst: het reflecterende oppervlak heeft een uitzonderlijke glans. Dit versterkt de kleur/structuur.
- Gezoet: het gezoet maken gebeurt door sproeien met water en met behulp van verschillende sets schuurkoppen. De korrel van de schuurkoppen bepaalt het gewenste resultaat. Het gladde, matte oppervlak vertoont lichte lichtreflecties.
- Anciento: de platen of tegels worden eerst geschuurd of gevlamd en vervolgens geborsteld. Dit borstelen maakt een ruw oppervlak “zachter”. Dit oppervlak heeft grove, min of meer glanzende korrels met een onregelmatige vorm, maar de natuursteen voelt zachter aan. De anciento afwerking geeft de natuursteen een rustieke uitstraling.
- Letano: de licht geborstelde afwerking accentueert de natuurlijke kleur van het materiaal. De licht ongelijkmatige afwerking van het oppervlak geeft een uniek gevoel, vergelijkbaar met leer of sinaasappelschil. De letano-afwerking wordt gebruikt voor diverse toepassingen: binnenvloeren, badkamers, gevelbekleding, werkbladen, enz.
© Carrières Plo
– Saint Salvy de la Balme